...
Ligos išmoka Norvegijoje
Ligos išmoka Norvegijoje

Ligos išmoka Norvegijoje

Ligos išmoka (Sykepenger) arba kitaip liaudiškai vadinamas biuletenis kompensuoja negautas pajamas dirbantiems darbuotojams, kurie dėl ligos ar traumos negali dirbti.

Kas turi teisę gauti ligos išmoką Norvegijoje?

Jūs galite turėti teisę gauti ligos pašalpą, jei atitinkate šias sąlygas:

Ar nedarbingumo atostogos suteikia teisę gauti ligos išmoką Norvegijoje, sprendžia  NAV. Priklausomai nuo jūsų atliekamo darbo tipo arba situacijos, kurioje esate, taikomos skirtingos taisyklės.

Kas negali gauti ligos iškomą Norvegijoje?

Jūs turite teisę į ligos pašalpą, jei negalite dirbti dėl ligos ar traumos. Neturite teisės gauti ligos pašalpos, jei negalite dirbti dėl socialinių, finansinių ar kitų priežasčių. Norvegijos socialinės apsaugos įstatyme tokie gyvenimo įvykiai kaip įprastos netekties reakcijos, bankrotas ir skyrybos nelaikomi liga, tačiau daugelis žmonių gali susirgti dėl tokių gyvenimo įvykių ir tada turės teisę į ligos išmokas. Specialios taisyklės taikomos ir vaikų ligų atveju.

Vyresni nei 70 metų asmenys neturi teisės gauti ligos pašalpos nei iš darbdavio, nei iš  NAV. Kita vertus, darbuotojai nuo 67 iki 70 metų turi teisę į ligos pašalpą, jei jų pajamos viršija 2 G (bazinis nacionalinio draudimo dydis). Ši amžiaus grupė gali gauti nedarbingumo pašalpą iš  NAV iki 60 dienų. 60 dienų taisyklė taikoma nuo kitos dienos po to, kai jums sukanka 67 metai imtinai, iki dienos prieš jums sukaks 70 metų imtinai. Jei jums sukako 70 metų, jūs neturite teisės gauti ligos pašalpos.

Kas yra bazinis nacionalinio draudimo dydis?

Bazinė suma yra skaičius, naudojamas skaičiuojant daugelį  NAV mokėjimų. Suma atnaujinama kiekvienų metų gegužės 1 dieną ir nustatoma Stortingo po socialinio draudimo atsiskaitymo.

2024 m. gegužės 1 d. bazinė suma (G) yra 124 028 NOK..

Kiek dienų galima sirgti be dokumento iš gydytojo?

Neatvykti į darbą dėl ligos be gydytojo pažymos galite keturis kartus per 12 mėnesių laikotarpį, liga gali trukti iki 3 kalendorinių dienų. Atminkite, kad tai kalendorinės dienos. Tai reiškia, kad jei sirgsite be gydytojo pažymos, penktadienis, šeštadienis ir sekmadienis taip pat bus skaičiuojami. Apie ligą turite pranešti darbdaviui pirmąją ligos dieną iki darbo valandų pabaigos. Jei sergate ilgiau nei keturias dienas, turite turėti nedarbingumo lapelį iš gydytojo.

Reikalingi dokumentai:

Norėdami gauti nedarbingumo pašalpą ilgiau nei tris dienas, turite gauti iš gydytojo dokumentus, kad dėl ligos negalite dirbti. Tada gydytojas užpildo nedarbingumo atostogų formą. Chiropraktikas arba manualinis terapeutas gali išleisti jus į nedarbingumo atostogas iki 12 savaičių, jei negalite dirbti dėl raumenų ir kaulų sistemos problemų.

 

Nedarbingumo lapelį (Sykmeldingsblanketten) sudaro keturi egzemplioriai. Pirmąją dalį gydytojas siunčia į socialinio draudimo skyrių. 2 dalį, kuri yra geltonos spalvos, turite išsiųsti darbdaviui tą pačią dieną, kai ją gaunate. 3 dalį, kuri yra raudona, galite pasilikti patys. Žalią 4 dalį taip pat turite atiduoti darbdaviui, kai pats pasirašote nurodytoje vietoje. Darbdavys taip pat turi pasirašyti, o tada nusiųsti į socialinio draudimo įstaigą.

Dauguma šeimos gydytojų išduoda skaitmeninį nedarbingumo lapelį. Jį rasite prisijungę prie  NAV.no – jūsų nedarbingumo atostogos. Iš čia galite išsiųsti pranešimą apie ligą savo darbdaviui.

Kiek dienų darbdavys apmoka nedarbingumą?

 Jūsų darbdavys moka ligos pašalpą už pirmąsias 16 kalendorinių dienų nuo pirmosios nedarbingumo ligos dienos imtinai. Skaičiuojamos visos dienos, ne tik dienos, kurias turėjai būti darbe.

17 ligos dieną  NAV perima atsakomybę už nedarbingumo pašalpų mokėjimą, tačiau daugelis darbdavių nori ir toliau mokėti darbo užmokestį įprastai ir gauti pinigus iš  NAV.Todėl darbdavys ir darbuotojas gali laisvai susitarti dėl pasirinkto sprendimo.

Ar darbdavys ir  NAV gali atsisakyti mokėti ligos pašalpą?

Darbdavys arba  NAV gali atsisakyti mokėti ligos pašalpas, net jei gavote nedarbingumo lapelį iš gydytojo. Gydytojo nedarbingumo lapelis iš tikrųjų yra tik patarimas darbdaviui ir socialinės apsaugos tarnybai dėl ligos pašalpos išmokėjimo. Darbdavys moka ligos pašalpą už pirmąsias 16 nedarbingumo atostogų dienų. Darbdavys gali atsisakyti mokėti ligos pašalpą, jei turi pagrindo manyti, kad jūs nesergate. Tada galite skųstis socialinės apsaugos tarnybai.

Pasibaigus darbdavio laikotarpiui,  NAV sprendžia ar jums bus mokama ligos pašalpa. Jei  NAV institucijai kyla abejonių, jie susisiekite su gydytoju. Norvegijos  NAV tarnyba neatsisako išmokėti nedarbingumo pašalpos ir nesustabdo jūsų ligos pašalpos, nebent susisiekus su jūsų gydytoju paaiškėja, kad nesergate. Kartais  NAV prašo gydytojo papildomos informacijos arba specialisto išvados.

Kiek jums mokama?

Kad gautumėte nedarbingumo pašalpą iš  NAV, prieš iki pateikiant prašymą ligos pašalpai gauti turite būti Norvegijoje išdirbę ne mažiau kaip keturias savaites. Jūs taip pat turite turėti metines pajamas, kurios atitinka penkiasdešimt procentų bazinės sumos pagal nacionalinį draudimą, t. y. 62 014 NOK . Jūsų metinėms pajamoms apskaičiuoti  NAV naudoja paskutinių trijų mėnesių vidurkį.Tas pats galioja, jei darbą derinate su invalidumo išmokomis.

Ligos išmokos paprastai sudaro 100 % jūsų bendrųjų pajamų. Ligos pašalpa skaičiuojama nuo paskutinių keturių savaičių vidutinio savaitės uždarbio. Folketrygden nustatyta viršutinė ligos pašalpos mokėjimo riba, kuri šešis kartus viršija bazinį dydį. Bazinė suma (G) nuo 2024 m. gegužės 1 d. yra 124 028 NOK. Tai taip pat taikoma maksimali suma per darbdavio laikotarpį, tačiau darbdavys gali mokėti daugiau, jei buvo susitarta.

Savarankiškai dirbantiems asmenims taikomos specialios draudimo sistemos, kurios suteikia įvairaus laipsnio finansinę apsaugą ligos atveju.

Daugelis darbdavių turi susitarimus dėl avansinio ligos pašalpos mokėjimo. Tokiu atveju jums bus mokamas įprastas atlyginimas, o tada  NAV institucija išmokės jūsų darbdaviui ligos išmokas. Jei darbdavys nemoka nedarbingumo pašalpos avansu, jei sergate ilgiau nei 14 dienų, nedarbingumo pašalpą jums išmokės  NAV. Ligos pašalpos pervedamos bankiniu pavedimu arba čekiu ir nėra mokamos grynaisiais.

Ligos išmokos turi apimti jūsų įprastas pajamas, iki 744 168 NOK (6 kartus didesnė už bazinę nacionalinio draudimo sumą).

NAV turi išmokėti nedarbingumo pašalpą, nustatydama ligos pagrindą, pagal kurį apskaičiuojama nedarbingumo išmoka. Kai kuriais atvejais NAV turi savo nuožiūra apskaičiuoti jūsų nedarbingumo išmokos bazę, t. y. pajamas, kurias NAV vertinimu būtumėte turėję, jei nesirgtumėte.
Pajamos iš viršvalandžių neįskaičiuojamos į ligos pašalpos pagrindą.
Jei pradėsite naują darbą arba gausite naujų pajamų, kol esate nedarbingumo atostogose, jūsų ligos pašalpa bus perskaičiuojama.

Ligos pašalpa, jei esate bedarbis

Jūs taip pat turite teisę gauti ligos pašalpas, jei esate bedarbis. Tada gausite tiek pat, kiek gautumėte bedarbio pašalpos. Jūs turite teisę gauti bedarbio pašalpą iki 80 savaičių. Nedarbingumo atostogų dėl ligos laikas neįskaičiuojamas į 80 savaičių. Jeigu jūs, kaip darbuotojas, dirbate ne visą darbo dieną ir už tą patį laikotarpį gaunate bedarbio pašalpą, ligos pašalpa mokama ir nuo darbo pajamų, ir nuo bedarbio pašalpos.

Ar gali gauti ligos pašalpą savarankiškai dirbantys?

Savarankiškai dirbantys asmenys turi teisę gauti ligos pašalpą nuo 17 nedarbingumo dienos imtinai iki 50 savaičių. Pirmąsias 16 kalendorinių dienų galite gauti ligos pašalpą, jei esate apsidraudęs.

Savarankiškai dirbantys asmenys ir laisvai samdomi darbuotojai neturi teisės į atostogas iš ligos pašalpos.

Kiek laiko galite gauti ligos pašalpą?

Ligos pašalpą (Sykepenger) galite gauti ne ilgiau kaip 52 savaites. Laiko limitas yra vienodas, nesvarbu, ar esate pilnai nedarbingumo atostogose, ar tik dalinai. Specialios taisyklės taikomos dėl susižalojimo darbe ir sunkios ligos atveju. Jei sergate ilgalaike ar lėtine liga, dėl kurios gresia dažnas nebuvimas darbe dėl ligos, darbdavys gali būti atleistas nuo ligos pašalpos mokėjimo darbdavio laikotarpiu. Jūs turite kreiptis į  NAV instituciją ir čia jums bus suteikta daugiau informacijos.

62–70 metų asmenys turi teisę gauti ligos pašalpas, nepaisant to, ar jie gavo senatvės pensiją.

Jei jums yra 67–70 metų, turite teisę gauti ligos pašalpą iki 60 dienų, jei jūsų pajamos viršija 2 G (bazinis nacionalinio draudimo dydis). 60 dienų taisyklė taikoma nuo kitos dienos po to, kai jums sukanka 67 metai imtinai, iki dienos prieš jums sukaks 70 metų imtinai. Jei jums sukako 70 metų, jūs neturite teisės gauti ligos pašalpos.

Kada kreiptis dėl nedarbingumo pašalpos?

Prašymą gauti ligos pašalpą turite pateikti pasibaigus nedarbingumo atostogų laikotarpiui. Prašyme turite nurodyti kiek valandų dirbote per nedarbingumo laikotarpį. Tai leidžia koreguoti ligos pašalpą taip, kad kad ligos pašalpos išmokos būtų teisingos.

Jei nedarbingumo atostogos yra ilgesnės nei 31 diena, jos bus padalytos automatiškai, o prašymą gauti nedarbingumo pašalpą galėsite pateikti dar nepasibaigus nedarbingumo atostogoms. Paprastai kreiptis dėl ligos pašalpos turite per 3 mėnesius nuo ligos pradžios.

Vis dar galite pateikti prašymą pasibaigus terminui, tačiau ligos pašalpą gausite tik tuo atveju, jei išpildysite išimties taisykles:

 

Pavyzdys:
Jei norite gauti ligos pašalpą už gegužės mėnesį, turite dėl nedarbingumo pašalpos kreiptis vėliausiai rugpjūčio mėnesį. Jei balandį taip pat buvote nedarbingumo atostogose, tuomet į  NAV dėl pašalpos turite kreiptis ne vėliau kaip liepos mėnesį.
Jūsų prašymą dėl ligos pašalpos  NAV institucija pradės tvarkyti, kai tik jį gaus ir darbdavys pateiks pajamų ataskaitą. Jei reikalinga, prašymą mokėti ligos pašalpą galite koreguoti iki vienerių metų nuo jo pateikimo.
Apdorojimo laikas – tai laikas nuo jūsų paraiškos gavimo iki sprendimo priėmimo. Atminkite, kad būtina pateikti visus reikalingus dokumentus, kad  NAV institucija galėtų apdoroti jūsų prašymą.

Byla taikoma Numatomas apdorojimo laikas
Taikymas pirmą kartą 6 savaites
Pratęsimas 6 savaites
Užsienio nedarbingumo atostogos – pirmas prašymas 10 savaičių
Užsienio nedarbingumo atostogos – pratęsimas 10 savaičių
Darbdavys nepriima nedarbingumo atostogų (ginčas) 12 mėnesių

Ką daryti jei susirgote būdamas užsienyje ar lankydamasis gimtojoje šalyje?

 Jei gavote nedarbingumo lapelį iš gydytojo kitoje EEE šalyje, šis nedarbingumo lapelis galioja ir Norvegijoje.

Daugumos šalių gydymo įstaigos išduoda skaitmeninį nedarbingumo pažymėjimą (biuletenį) arba  formą 027/a. Norvegijos Nav instuticija nepriima biuletenio išrašo, kuris užpildytas ranka. Patvirtinus  nedarbingumo pažymėjimą Nav svetainėje, pažymėjimas bus išsiųstas jūsų darbdaviui taip pat, kaip ir Norvegijos gydymo įstaigos išduotas pranešimas apie negalavimą.  Tuomet Jūsų  darbdavys turės užpildyti Nav įstaigai Innteksmelding formą (ataskaita apie pajamas).
Jei susirgote būnant Lietuvoje kreipkites į vietinį Sodros skyriu. Sodra užpildys reikiamus dokumentus ir pateiks juos Norvegijos Nav įstaigai. Jums reikės turėti  medicininius išrašus  su diagnoze, gydymo planu ir  kt.
Kuomet Sodra pateiks reikiamus dokumentus Nav institucijai, jus turite  turite užpildyti paraišką dėl ligos išmokos užsienyje ir pateikti prašimą Nav institucijai.

Priežiūros pašalpa ir nedarbingumo atostogos kai serga vaikas.

Priežiūros pašalpa ir nedarbingumo atostogos, kai serga vaikas, suteikia tėvams galimybę prižiūrėti savo vaikus ir gauti finansinę paramą, kol jie negali dirbti. Kai kartu su jumis gyvena vaikas ir jis serga, jūs turite teisę į tam tikrą priežiūros dienų skaičių, kurį galite išnaudoti per kalendorinius metus. Kiek dienų jums priklauso lemia šie faktoriai:

Paprastai jūs turite teisę:

Taip pat svarbu paminėti, kad, jei dėl ligos pats tėvas ar motina negali rūpintis sergančiu vaiku, kita šeimos narė arba globėjas gali pasinaudoti šiomis priežiūros dienomis. Priežiūros pašalpa taip pat gali būti naudojama lanksčiai, atsižvelgiant į darbo specifiką ar šeimos poreikius.

Ar galite būti atleistas iš darbo nedarbingumo atostogų metu?

Įstatymas numato, kad darbuotojas negali būti atleistas iš darbo dėl nedarbingumo dėl ligos per pirmuosius 12 mėnesių nuo neįgalumo pradžios (apsaugos laikotarpis). Siekiama, kad šiuo laikotarpiu būtų atliekami aktyvūs tyrimai ir palengvinimas, siekiant, kad sergantis asmuo grįžtų į darbą. Prie to privalo prisidėti ir darbdavys, ir darbuotojas.

Testavimo tikslas yra skirtas išsiaiškinti ar darbuotojas gali eiti dabartines pareigas, ar ne, ir ar jis gali atlikti kitas verslo užduotis ir pareigas. Jei po to paaiškės, kad darbuotojas negali grįžti į darbą, darbdavys turės galimybę atleisti darbuotoją iš darbo. Pats darbuotojas per tą patį laikotarpį taip pat turėtų įvertinti ar gali susirasti kitą darbą, kurį galėtų dirbti dėl pasikeitusios sveikatos situacijos.

Jūsų teisės apskųsti NAV priimtą sprendimą

Gavote iš  NAV sprendimą, kuris, jūsų nuomone, yra neteisingas? Tada galite skųstis  NAV padaliniui, kuris priėmė sprendimą. Jie iš naujo įvertins jūsų atvejį. Jei jie nesutinka su jūsų skundu, jie persiunčia jį  NAV skundų tarnybai.

Jei jūsų prašyme dėl ligos pašalpos yra klaidų, galite jas ištaisyti patys per vienerius metus nuo nedarbingumo atostogų suteikimo.

Ligos pašalpa Norvegijoje suteikia svarbią finansinę paramą darbuotojams, kurie dėl ligos ar traumos negali dirbti. Ši sistema apima ne tik darbuotojus, bet ir savarankiškai dirbančius asmenis, o taip pat siūlo specialias nuostatas tėvams, prižiūrintiems sergančius vaikus. Tiek darbdaviui, tiek NAV svarbu bendradarbiauti su darbuotoju, siekiant užtikrinti teisingą ligos pašalpos mokėjimą.

 

Turite klausimų dėl pajamų deklaravimo Vokietijos ir mokesčių susigrąžinimo galimybių?  Pajamų deklaravimas, mokesčių susigrąžinimas iš Norvegijos: kviečiame susisiekti su mumis el. paštu info@taxbs.lt arba tel. nr. + 370 647 50 268, +370 37 2 11 938

Kopijuoti ir publikuoti Taxbs straipsnius be Taxbs sutikimo draudžiama!
Straipsnį parengė Judita Knoche, 2024 m. spalio 12 d.

Mokesčiai Vokietijoje ir jų grąžinimas su Tax Back Solutions

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.